Introductie
AWBG ’t Groene Waard
Even voorstellen
Amateur wijn-, likeur- en biermakersgilde (AWBG) ‘t Groene Waard is een vereniging van mensen die het maken van wijn, likeur en bier als hobby hebben. Een ander belangrijk kenmerk van deze mensen is dat zij het leuk vinden om regelmatig met elkaar te praten over en te proeven van de producten van hun hobby. De laatste vrijdag van de maand komen wij bij elkaar op onze gildeavonden in Buurthuis de Ezel ( C. Fabritiuspark 20, 1701 VP Heerhugowaard 072-5717625), om onze ervaringen uit te wisselen en zo mogelijk ook wat wijzer te worden.
Een geestrijke en kostelijke hobby
Zelf wijn, likeur en bier maken. Hoe leuk is dit, wat heb ik daar voor nodig, hoe maak je wijn, likeur of bier, is dit lekker en hoe lang duurt het voor ik het kan drinken?
Bij ons gilde 't Groene Waard ligt op dit moment de nadruk op het zelf maken van wijn. Sommige leden houden zich bezig met het bereiden van likeur. Langzamerhand zien wij bij ons dat het brouwen bier in opkomst is. Steeds meer thuisbrouwers kiezen er voor om zich aan te melden bij ons gilde. Alle leden zijn bereid om hun ervaringen uit te wisselen.
Het gilde verzorgt verschillende cursussen over wijn maken, likeur bereiden en bierbrouwen. Ook is er aandacht voor het beoordelen van onze producten. Op de gildeavonden worden regelmatig belangrijke onderwerpen over de verschillende processen aan de orde gesteld, vaak door externe deskundigen. Natuurlijk is de kwaliteit van onze producten altijd te verbeteren en hier worden adviezen gegeven om fouten te voorkomen en het eindproduct te verbeteren. Dit allemaal om de deskundigheid van de leden te bevorderden.
Nu eerst een stukje geschiedenis
In vroeger tijden maakte of verbouwde ieder wat hijzelf nodig had. Later kwamen er ambachtslieden die hun producten voor anderen gingen maken zoals wijnmakers, bierbrouwers, molenaars, bakkers, spinners, wevers enzovoort. Deze ambachtslieden verenigden zich in gilden.
In het tijdperk van industrialisatie en automatisering ontstond de behoefte om de nostalgische waarden van oude ambachten weer in ere te herstellen. Dit gebeurt professioneel maar ook in de hobbysfeer. In dit kader past ook het maken van wijn, likeur en bier door amateurs. Dit amateurisme betekent niet dat de kwaliteit van de wijn of het bier minder is dan de commerciële tegenhangers, maar dat deze producten gemaakt worden voor eigen gebruik.
Zelf wijn maken, bierbrouwen en likeurbereiden
Het aardige van deze hobby is dat de overschotten uit de volkstuin en de vrije natuur op een vrij eenvoudige manier verwerkt worden tot een heerlijke drank. Ook kunt u met eenvoudige middelen likeuren bereiden en bier brouwen.
Voor mensen die geen ervaring hebben is het snel en eenvoudig te leren.
Op dit moment kunt u zich misschien nog niet voorstellen hoe lekker uw eerste zelfgemaakte wijn, uw gebrouwen biertje of zelf bereide likeurtje smaakt en hoe leuk het is om een flesje weg te geven.
Bovendien is het leuk om op een feestje goedkeuring te oogsten voor de kwaliteit van het door u gemaakte wijntje, biertje of likeurtje. Het is dan ook een uitdaging om u te verdiepen in deze kostelijke hobby.
De leden van het wijngilde 't Groene Waard willen u graag over alle aspecten van deze hobby vertellen. Er is veel kennis aanwezig om u tijdens uw eerste stappen te begeleiden en de gezelligheid tijdens de gildeavonden zal u verder over de drempel helpen.
Als u meer wilt weten over het gilde kunt u eens één van onze gildeavonden bezoeken of even een telefoontje plegen met het secretariaat, dat alles over het gilde weet.